mgr Natalia Rykowska

Dietetyk kliniczny


Dietetyk Gdańsk

Zdrowe odżywianie to nieodzowna część mojego życia w Gdańsku. Dietetyka to dla mnie nie tylko zawód, a przede wszystkim ogromna pasja, z której czerpię wiele przyjemności i satysfakcji. Praca z ludźmi dodaje mi dużo pozytywnej energii, a to wszystko dzięki osiągnięciom i uśmiechom moich pacjentów.

Moje zainteresowanie zdrowym odżywianiem kiełkowało już od najmłodszych lat. To spowodowało, że dziś jestem absolwentką dietetyki Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego. Na co dzień sprawdzam się w roli mamy. Z racji tego, że jestem wielką entuzjastką zdrowego stylu życia, wszystkie jej zasady skutecznie wpajam całej rodzinie.

Swoje doświadczenie zawodowe zdobywałam już podczas trwania studiów na oddziałach szpitalnych, m.in. diabetologii dziecięcej i gastroenetrologii i hepatologii oraz w prywatnych gabinetach dietetycznych.

Współpracowałam z:

  • Instytutem Żywienia i Rozwoju Eligo – w ramach współpracy prowadziłam warsztaty skierowane do dzieci szkół podstawowych i rodziców oraz udzielałam indywidualnych konsultacji żywieniowych
  • Ośrodkiem Promocji Zdrowia i Sprawności Dziecka w Gdańsku – analizowałam zachowania żywieniowe gdańskich dzieci
  • Centrum Integracja w Gdyni, gdzie w ramach projektu „Jestem Aktywny! Zdobywam Pracę!” oraz „Staż w administracji publicznej wsparciem aktywizacji społecznej i zawodowej osób niepełnosprawnych oraz budowaniem pozytywnego wizerunku osób niepełnosprawnych na rynku pracy II”” prowadziłam szkolenia z zakresu dietetyki

Swoja wiedzę poszerzam na konferencjach naukowych i szkoleniach:

  • szkolenie dla specjalistów pracujących z osobami z nadwagą i otyłością, z zakresu psychodietetyki „Odchudzaj pacjenta z happy endem, czyli jak motywować pacjenta do efektywnej zmiany”
  • konferencja naukowa „żywienie w sporcie i rekreacyjnej aktywności fizycznej”, Poznań 2014r.
  • konferencja naukowa DietetykaForum 2015 r., Poznań 2015r.
  • Żywienie kobiet ciężarnych i karmiących, niemowląt i małych dzieci to moja wiodąca specjalizacja. Swoją wiedzę merytoryczną każdego dnia konfrontuje z życiem codziennym, dlatego rozumiem wszystkie potrzeby i obawy mam małych szkrabów.

Moją misją jest trwałe wypracowanie dobrych praktyk żywieniowych u dzieci i dorosłych. W poradnictwie indywidualnym dostosowuję potrzeby żywieniowe do pacjenta oraz dbam o komfort i dobre samopoczucie.